IMPORTANT! Pentru a îmbunătăţi relaţia cu tine acest site foloseşte cookie-uri (eng. cookies).
Pentru mai multe detalii apasă aici. Dacă esti de acord cu acest lucru atunci poti [x] închide acest avertisment.

Mod artizanal de preparare pentru Tempeh !

Miercuri, 27 Mai 2020

 
Diferente majore intre Tempeh si Tofu !
Deoarece Tempeh este un produs fermentat, este considerat ca fiind mult mai usor de digerat decat Tofu. In mod specific, unele dintre zaharurile simple din produsele de tofu pot provoca indigestie, gaze si balonare, dar acestea sunt foarte mult reduse la produsul Tempeh prin procesul sau de fermentatie naturala. In plus, procesul de fermentatie reduce acidul fitic natural al boabelor de soia, care poate inhiba absorbtia mineralelor in organism. Aceasta Inseamna ca atunci când consumati Tempeh, corpul dvs este capabil sa absoarba si sa digere rapid foarte multe din substantele bioactive naturale gasite în boabele de soia fermentate !

Avantajele consumului zilnic de Tempeh !
Tempeh contine cantitati mari de probiotice, probioticele au fost, de asemenea, asociate cu imbunatatiri majore ale imunitatii, sanatatii mintale si au dus chiar scaderea semnificativa a nivelului de colesterol din sange. Tempeh mai contine antibiotice naturale, promoveaza sanatatea  gastrointestinala, avand in plus proprietati imuno-modulatoare si de stimulare a imunitatii. Tempeh restaureaza si sustine echilibrul tractului digestiv, si a unui intestin sanatos !

Alte avantaje majore ale consumului de Tempeh :
reduce si tine sub control colesterolul
reduce semnificativ trigliceridele si LDL sau colesterolului "rau"
creste semnificativ nivelul de HDL sau colesterolul "bun"
sporeste numarul de celule rosii din sange
mareste densitatea oaselor si sutine sistemul osteo-articular
reduce simptomele critice ale menopauzei
ofera proteine vegetale pentru cresterea muschilor
reduce spasmele musculare, repara si construieste tesutul muscular
util in tratamentul cancerului si bolilor inflamatorii
promoveaza activ pierderea in greutate
gestioneaza eficent hipertensiunea arteriala
reduce inflamatia prezenta in organism
imbunatateste sanatatea creierului
contine fibre dietetice care ajuta la eliminarea toxinelor din colon, etc !

Tempeh contine o cantitate semnificativa de mangan | portie | 100gr, aproape 65% din valoarea recomandata zilnic. Manganul este un mineral esential care, printre altele, ajuta la echilibrarea naturala a hormonilor. In plus, manganul a fost demonstrat ca ajuta la combaterea diabetului prin cresterea in mod natural a productiei de insulina din orgaanism, imbunatatind  astfel toleranta la glucoza. Daca va confruntati cu diabet sau cu diabet zaharat, Tempeh ar putea fi un supliment alimentar foarte important in dieta dvs !

MOD DE PREPARARE !
A prepara Tempeh proaspat este foarte usor. In cele ce urmeaza va vom explica in amanunt cum se prepara Tempeh original din boabe de soia. Acesta este tempeh-ul traditional, deoarece este foarte consumat in tara de origine: Indonezia, fiind de asemenea foarte popular si alte tari. Tempeh-ul mai poate fi fabricat si din alte boabe sau din diverse mixuri si variatiuni de boabe in amestec cu sau fara boabe de soia !

♦ Vezi aici si Cookerul Multi-functional Black Garlic, este un produs unic pe piata de profil din Romania, fiind capabil sa fermenteze perfect multiple produse ca: iaurt, ceapa neagra, tempeh proaspat, natto proaspat, diverse bauturi enezimatice si probiotice, aluat, etc !

Pentru a obtine 1kg de Tempeh proaspat in casa, in confortul locuintei dvs, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
 600gr. boabe de soia întregi uscate cu bob mic | boabe de soia galbene gasiti aici ! | boabe de soia negre gasiti aici !
 5 linguri de otet de mere organic
 1 lingurita (aproximativ 3-5 grame) pudra de Tempeh Starter gasiti aici !

Pasul 1: Craparea (divizarea) boabelor de Soia !
In general divizarea se face cu ajutorul unei mori de cereale. Cea mai usoara modalitate este de a sparge boabele de soia cu o moara de cereale bine setata. În mod ideal, fiecare bob de soia este crapat in jumatate. Acest lucru faciliteaza foarte mult munca pentru eliminarea ulterioara a carcaselor de la boabele de soia. Nutramax vine in ajutorul clientilor sai, oferind spre vanzare aceasta moara manuala utilizata in special pentru dezosarea - divizarea bobelor de soia, pe care o gasiti  aici !

Daca nu aveti o moara de cereale sau boabe de soia jumatati deshidratate si continuati cu folosirea unor soiuri intregi de soia, va trebui sa scoateti mai tarziu carcasele cu mana. Daca sunteti norocos, puteti gasi un magazin care vinde boabe de soia deshidratate. Producatorii tempesti industriali achizitioneaza in mod normal soia gata dezosata, pentru a facilita procesului de fabricatie !

Pasul 2: Inmuierea si dezosarea boabelor de Soia !
Spalati bine boabele inainte de inmuiere ! Tineti boabele de soia in 2 litri de apa rece, curata, timp de 12 - 18 ore la inmuiat ! In aceasta perioada schimbati de 2-3 ori apa din vasul cu boabe. Daca utilizati boabe de soia întregi, dupa etapa de inmuiere ar trebui sa le impartiti (crapati, separati) prin stoarcerea acestora cu o miscare de framantare a mainilor pentru impartirea boabelor si eliminarea mai eficenta a carcaselor. Se amesteca cu grija pentru a ridica cojile la suprafata, apoi se toarna apa si cojile într-o sita de bucatarie (strecura) Adaugati apa proaspata si repetati aceasta operatiune pana cand cele mai multe coji sunt indepartate. Nu va faceti griji daca mai raman cateva coji !

Pasul 3: Fierberea boabelor de Soia !
Puneti boabele de soia intr-o oala de gatit si adaugati suficienta apa pentru a le acoperi. Adaugati otetul si fierbeti totul timp de 60 de minute la foc potrivit. Veti sti daca boabele de soia sunt bine gatite atunci cand ele sunt suficent de moi si pot fi turtite relativ usor cu degetele. In etapa urmatoare scurge-ti apa si uscati usor boabele de soia incalzindu-le si amestecand continuu, in oala fara apa, la foc mic timp de cateva minute, pana când boabele sau uscat (zvantat). Lasati boabele de soia sa se raceasca pâna la 30-35°C sau la temperatura camerei !

Pasul 4: Inocularea boabelor de soia cu Tempeh Starter !
Presarati peste boabele de soia cu o lingurita, pudra de starter Tempeh. Apoi se amesteca cu o lingura curata timp de aproximativ 1 minut in mod uniform, pentru a distribui în mod egal pudra de starter-tempeh peste boabele de soia. Este foarte important sa amestecati starterul tempeh cu boabele fierte foarte bine, reducand astfel riscul de deteriorare iar fermentatia va fi mult mai rapida si eficenta !

Pasul 5: Impachetarea boabelor de soia cu Tempeh Starter !
Luati 2 pungi de plastic transparent cu ziplock de 18 x 28 cm, apoi le perforati cu gauri la o distanta de aproximativ 1 cm una de alta cu un ac gros dar ascutit. Creati raduri de perforatii de sus in jos, pe toata suprafata pungii. Un ac normal este prea subtire, aveti nevoie de un ac de grasime medie sau un cui mic bine dezinfectat (aproximativ 0,5 mm în diametru). Acest lucru va permite produsului sa respire in voie pe toata perioada de fermentatie controlata !

Pasul 6: Fermentarea boabelor de soia cu Tempeh Starter !
Impartiti boabele de soia, in parti egale,  cantitati necesare pentru cele 2 pungi, iar apoi sigilati-le bine. Presati-le usor pe toata suprafata pentru a deveni plate si uniforme, asigurati-va ca grosimea totala a boabelor din punga este de maxim 3cm. Asezati boabele ambalate intr-un incubator la 30°C, sau într-un loc cald timp de 36-48 de ore. Incubatia | fermentatia boabelor de soia dureaza circa: 36-48 de ore, pentru a obtine un tempeh de calitate superioara. Cand punga de plastic a fost acoperita complet cu un miceliu alb iar întregul continut poate fi ridicat ca o piesa întreaga, fara sa se fisureze atunci tempeh-ul dvs este gata pentru a fi consumat.

♦ Pasul 7: Pastrarea si depozitarea produsului proaspat Tempeh !
Cand produsul este finalizat, acesta trebuie pastrat în frigider. Poti consuma produsul Tempeh imediat dupa preparare, dar calitatea si gustul lui, se va îmbunatati mult, daca îl pastrezi în frigider pentru inca câteva zile. Produsul se pastreaza proaspat doar cateva zile (max: 5 zile) depozitat in frigider. In congelator produsul poate fi pastrat pana la 12 luni.  Dupa decongelare Tempeh se pastreaza cateva zile in frigider si NU se mai recongeleaza !

Urmariti si respectati cu atentie toate etapele procesului de fabricare artizanala a Tempeh-ului Indonezian !
Pentru informatii suplimentare va stam la dispozitie la : office@nutramax.ro


                                                                                                                                             ENJOY YOUR TEMPEH !






 



Alte articole