IMPORTANT! Pentru a îmbunătăţi relaţia cu tine acest site foloseşte cookie-uri (eng. cookies).
Pentru mai multe detalii apasă aici. Dacă esti de acord cu acest lucru atunci poti [x] închide acest avertisment.

Declarația de independență. Cum îți faci ușor un plafar acasă?

Marti, 12 Mai 2020
Acesta este un guest post pe care îl scriu cu plăcere pentru magazinul Nutramax, pe care l-am descoperit în urmă cu câțiva ani. Numele meu e Lucian Sârbu și am 45 de ani.

Așadar, să începem cu începutul. Având în vedere că eu sunt specialist în marketing, îndrăznesc să afirm că înțeleg mai bine decât oricine că aproape tot ceea ce consumăm e în primul rând marketing, și abia după aceea produs, serviciu, beneficiu, calitate etc. Pornind de la această axiomă de bun simț, de care din păcate puțini oameni sunt conștienți, am ajuns să descopăr magazinul Nutramax în urmă cu câțiva ani.

Dar cum s-a întâmplat? S-a întâmplat că de la o vârstă încolo am început să am probleme cu somnul. Nu era neapărat vorba de faptul că nu puteam adormi. De adormit, adormeam, dar dacă se întâmpla să mă trezesc din cine știe ce motiv în cursul nopții (vreun zgomot, foiala soției în pat, copilul care plânge, un pic de lumină care intră pe la colțul draperiei...) nu mai puteam adormi deloc și chestia asta mă frustra enorm, fiindcă aveam deseori zile în care aproape că-mi pica fața pe tastatură la muncă. Nu eram neapărat stresat sau neliniștit, nu aveam probleme financiare sau așa ceva... probabil că, pur și simplu, așa pățim cu toții de la o vârstă încolo. Nu mai poți dormi ca un bebeluș, și cu asta, basta.

Așa că am căutat o soluție cât mai naturală ca să-mi pot regla somnul. Am decis întâi să mă „izolez” cât mai bine: m-am obișnuit să dorm cu mască și cu dopuri de urechi astfel încât să exclud cauzele de tip „zgomot” sau „lumină”. Lucrurile s-au îmbunătățit substanțial, dar problema de fond rămânea: dacă mă trezeam totuși în cursul nopții nu mai puteam adormi. Stăteam cu orele cu ochii pe pereți numărând oi până venea dimineața. În disperare de cauză m-am interesat să văd cam ce pastile pot lua ca să dorm „buștean”, dar care să fie pe bază de ceva natural, și astfel am ajuns să descopăr Passiflora. Dar nu Passiflora de la Nutramax, ci de la un alt producător, unul „mare”, care se găsea la plafar și care mi-a fost recomandat. Din motive evidente nu pot să-i dau numele, dar ce pot să spun e că pastiluțele lui se vând câte 40 la flacon, 500 mg de pulbere de passiflora în fiecare capsulă.

Câteva zile am luat cu încredere pastiluțele acestui producător până când, încetul cu încetul, am rămas profund dezamăgit: nu aveau nici un efect. Eram convins că am de-a face cu o șarlatanie dar până să le arunc la gunoi am avut ideea de a citi prospectul (nu o făcusem până atunci) unde am văzut că scria negru pe alb: dacă vrei doar „să te simți bine” și „să reduci stresul” iei o capsulă pe zi. Dacă vrei să dormi bine, eheeeeeei, se schimbă treaba: trebuie să iei două sau chiar trei capsule seara, înainte de culcare. Asta schimba total perspectiva mea asupra lucrurilor, așa că am zis să încerc cu trei capsule și, minune!... în noaptea care a urmat am dormit buștean, deși la un moment dat m-am trezit, m-am întors conștient de pe o parte pe cealaltă, dar în cinci minute am adormit la loc.

Problema era că dacă aș fi consumat constant 3 capsule dintr-o cutie de 40, însemna că nu-mi ajunge o achiziție nici măcar două săptămâni! Dar am mai cumpărat câteva flacoane de la acest producător, am mai luat o săptămână câte trei capsule, apoi câte două și la capătul a cca. două luni îmi reglasem somnul destul de bine încât să nu mai am nevoie de passiflora. O vreme, câteva luni, am putut dormi mulțumitor doar cu masca și dopurile de urechi. Până când, după vreo jumătate de an, problema a revenit din nou.

Numai că de data asta eram hotărât să caut o alternativă mai ieftină. Așa că am început să caut pe Google dacă mai există vreun vânzător de passiflora în România și, într-adevăr, mi-au ieșit la căutare o mulțime de variante: printre ele, și Nutramax. Însă Nutramax avea ceva deosebit: aici găseam pulbere pură de Passiflora. Nu eram conștient că poți cumpăra așa ceva, credeam că numai producătorii pot cumpăra pulbere, ca să ți-o revândă ție apoi în pastile. Niciunul nu punea mai mult de 500 mg într-o capsulă și toți îți ziceau franc că dacă ai nevoie să iei mai multă... n-ai decât să înghiți două, trei, șapte pastile deodată, adică ... să cumperi mai multe pastile de la ei! Dar de ce nu ar fi putut exista un producător care în loc să-ți vândă cu țârâita 2 pastile de passiflora totalizând 1 gr de passiflora, să nu-ți vândă, cinstit, 1 gr de passiflora?! Iată că exista. 

Așa că am decis să cumpăr Passiflora direct de la Nutramax. Asta era în urmă cu 3 ani. Am făcut o greșeală atunci: am cumpărat nu mai puțin de 3 pungi, adică 375 gr., crezând că voi avea nevoie chiar de atâta passiflora. În realitate 375 gr de Passiflora de la Nutramax erau echivalentul a 750 de pastiluțe de la producătorul inițial, adică peste 18 flacoane - suficient cât să-ți reglezi somnul nu o dată, ci de vreo 6 ori! Inutil de spus, am mai dat și altora, fiindcă la mine în farmacie risca să expire până o consum pe toată. 

Dar Passiflora în sine nu are un gust prea plăcut, fiind amăruie. Așa că după ce vreo săptămână am luat câte un vârf de linguriță pe care îl dădeam peste cap cu apă rece, am decis să investesc și într-o „mașină de încapsulat” și o pungă de capsule, pentru a încerca să-mi fac propriile capsule. Tot procesul e foarte ușor și de atunci folosesc constant dispozitivul de încapsulat. E bun mai ales când vrei să iei pulberi al căror gust e neplăcut. În iarna care tocmai a trecut am folosit-o pentru Rhodiola, Se7en Imuno LifeUsturoi Negru (deși acesta are un gust suficient de bun ca să poată fi consumat ca atare; eu îl folosesc și drept condiment pentru șuncă presată de casă), Se7en Artro-LifeCastravete Amar etc. Bineînțeles, nu sunt toate pentru mine, dar ... avem cu toții părinți bolnavi de diabet, de artrită etc. Pulberea plus capsula de gelatină au ieșit la un cost cam la jumătate față de cel mai ieftin produs similar din comerț. Dar iată care sunt pașii pentru a-ți pregăti acasă propriile capsule care nu conțin umplutură inutilă, sau „praf de cretă”, cum îi zic unii:

Pasul 1. Ai nevoie de mașina de încapsulat, capsule pe mărimea ei (eu am 00), o farfurie (eu folosesc una de plastic cu Ștrumfi). Nu pun poze, pentru că se găsesc pe site.

Pasul 2. Capsulele gelatinoase vin închise. Le desfaci pur și simplu, trăgând de fiecare capăt, și pui capătul scurt în capacul mașinii, și capătul lung în bază. După ce ai terminat această operațiune, bancul de lucru ar trebui să arate cam așa:
 

Pasul 3. Începe să pui pulbere. La început vei fi mai „generos”, pentru că va intra multă.
 

Pasul 4. Folosește cardul de întins pentru a răspândi pulberea și a o face să cadă în toate capsulele din bază, cât mai uniform. Cardul acela e un carton ceva mai gros, la nevoie poți folosi și o carte de vizită sau ceva asemănător. După ce ai răspândit uniform prima cantitate de pulbere, baza va arăta astfel:
 

Pasul 5. Acum vine momentul în care vei presa conținutul cu presa (chestia aia cu „dinți” care se vede în partea de sus a pozei).
 

Pasul 6. Dacă totul e cum trebuie, ar trebui să vezi că pulberea s-a presat în interiorul capsulelor și a mai rămas mult loc.
 

Pasul 7. Se repetă pașii 3-6 până când efectiv nu mai ai loc să bagi nici un fir de păr în vreuna din capsule și ele, pline ochi, vor arăta așa:
 

Pasul 8. Este momentul închiderii capsulelor. Se ia capacul și se pune peste bază. Baza stă pe o ramă (care nu se vede prea clar în pozele mele, din păcate, dar puteți urmări un tutorial video și vă lămuriți rapid) care trebuie îndepărtată în prealabil.
 

Pasul 9. Rezultatul final: 24 de capsule pline cu ceea ce doriți. Timp efectiv de lucru: 11 minute! 
 

Felicitări, de acum v-ați căpătat „independența” față de marii producători de pe piața produselor naturiste! Este bine să aveți prin casă și un cântar de mare precizie pentru a vedea în mod corect cât cântărește o capsulă (greutatea lor poate diferi în funcție de densitatea și structura pulberii) dar pot să vă spun că toate capsulele 00 pe care le-am făcut au conținut cam 650-750 mg substanță activă. Iată și câteva comparații de prețuri, pentru cine e curios:

- Castravete Amar: cel mai ieftin preț / gram de pe piață 0,80 RON pe gram, capsule făcute în casă cu ceea ce ne oferă Nutramax: 0,25 RON pe gram!
- Passiflora: cel mai ieftin preț / gram de pe piață 0,47 RON pe gram, capsule făcute în casă cu ceea ce ne oferă Nutramax: 0,23 RON pe gram!
- Rhodiola Rosea: cel mai ieftin preț / gram de pe piață 0,57 RON pe gram, capsule făcute în casă cu ceea ce ne oferă Nutramax: 0,31 RON pe gram!

Ați înțeles care e prețul adevărat? Restul e marketing. 



Alte articole