IMPORTANT! Pentru a îmbunătăţi relaţia cu tine acest site foloseşte cookie-uri (eng. cookies).
Pentru mai multe detalii apasă aici. Dacă esti de acord cu acest lucru atunci poti [x] închide acest avertisment.

Cum se obtin pulberile bioactive liofilizate?

Miercuri, 5 Feb 2020

Ce este liofilizarea ?
Tehnologia de deshidratare (uscare) cunoscuta sub numele de uscare prin inghetare : Freeze Drying. Liofilizarea este un proces tehnologic nou si complex de deshidratare prin inghetare in vid, procedeu prin care apa este eliminata aproape in totalitate dintr-un material vegetal. Prin liofilizare activitatea microbiana este redusa aproape de 0%, iar pulberea vegetala este sterilizata. Pulberile vegetale liofilizate nu necesita refrigerare si pot fi pastrate la temperatura camerei. Termenele de garatie si valabilitate la produsele liofilizate fiind foarte mari de minim: 5 ani. Liofilizarea NU altereaza substantele benefice bioactive aflate in produsul initial. Prin acest procedeu sunt pastrate intacte toate substantele nutritive benefice. Umiditatea existenta in pulberile vegetale liofilizate fiind de maxim 2-3 %.

Materiile prime folosite pentru obtinerea pulberilor vegetale liofilizate ca: ierburi, fructe, seminte, frunze, radacini, alge, etc. sunt recoltate in stare proaspata. Ele  sunt cultivate in diverse ferme certificate ecologic din intreaga lume. Materiile prime sunt recoltate in momentul in care nivelul substantelor bioactive este optim. Toate pulberile vegetale sunt certificate organic la producator si provin din ferme, care sunt verificate periodic de catre organisme de specialitate din tara de provenienta. Din starea lor naturala  produsele sunt deshidratate (uscate) prin metoda de liofilizare. Odata liofilizate si sterilizate prin tehnologia de liofilizare descrisa mai jos, aceste produse sunt prelucrate printr-o metoda de macinare la "rece".

Procesul de uscare prin liofilizare în cazul extractelor de plante medicinale, este utilizat pentru a pastra conţinutul de principii active, evitând astfel utilizarea excipienţilor sau a altor adjuvanti tehnologici ! Liofilizarea constă în congelarea rapidă a produsului (la temperaturi mai mici de -50°C) şi apoi în eliminarea componentei lichide a extractului prin sublimare, adică prin trecerea directă de la starea solidă la starea de vapori. Procesul de uscare prin congelare este utilizat pentru stabilizarea, concentrarea și / sau creșterea termenului de valabilitate al acestor produse fără a distruge structura lor chimică. Uscarea prin congelare folosește un proces numit liofilizare pentru a îngheța ușor produsul, iar apoi apa este extrasă sub formă de vapori folosind un vid de înaltă presiune. Vaporii se colectează pe un condensator sub camera de congelare, se transforma in gheață și se îndepărtează. O creștere treptată a temperaturii extrage toată umiditatea existenta in produs.

Avantaje:
Procesul de liofilizare păstrează intacta structura chimică a produsului, avand un termen de valabilitate foarte mare.  Produsele uscate prin congelare pot fi re-hidratate oricând prin adăugarea de apă sau pot fi consumate sub forma lor de pulbere uscata. Datorită liofilizării se obţin extracte uscate 100% naturale, fără excipienţi, solvenţi, reziduuri toxice, şi cu o concentrate mult marita faţă de substanţa iniţială. Pulberile uscate prin liofilizare nu necesită refrigerare sau conservanți chimici și pot fi transformate în tablete sau capsule pentru a ușura consumul. Produsele uscate prin congelare (liofilizare) sunt ușor de depozitat și transportat, deoarece volumul și greutatea lor pot fi reduse semnificativ.

Acest lucru este necesar pentru evitarea distugerii substantelor bioactive din aceste plante. Este cunoscut faptul ca substantele bioactive atat de benefice organismului uman, sunt distruse in momentul in care sunt expuse la temperaturi ridicate in procesul de productie. Odata incheiata aceasta operatiune, plantele fiind transformate in pulbere bioactiva liofilizata, urmeaza apoi etapa finala de productie si anume depozitarea si vidarea produselor in saci de uz alimentar. Toate pulberile bioactive liofilizate, sunt livrate de la producator catre compania Nutramax numai in saci alimentari vidati. Acest mod de ambalare in vid creste considerabil durata de viabilitate a produselor. In final din produsul proaspat recoltat a rezultat o pulbere bioactiva liofilizata !

♦ Datorita acestor avantaje, pulberile bioactive liofilizate, comercializate de catre compania Nutramax sunt de o calitate premium. La ora actuala  pulberile vegetale obtinute prin liofilizare, sunt cea mai performanta si sigura metoda de deshidratare din lume. Produsele liofilizate fiind net superioare altor produse existente pe piata, care sunt uscate prin pulzerizare metoda care distruge in mare parte substantele bioactive !
Gasiti mai multe explicatii clare si concludente despre tehnologia de liofilizare, acum  si in Romania vizionand videoclipurile de mai jos: 





Alte articole